Τα παιδιά είναι ότι πολυτιμότερο έχουμε. Το να γίνει κάποιος γονέας μπορεί να είναι από τις πιο δύσκολες και χρονοβόρες πτυχές της ζωής ενός ατόμου. Εκτός από την φροντίδα για τις καθημερινές ανάγκες του παιδιού, οι γονείς είναι επίσης υπεύθυνοι για να βοηθήσουν τα παιδιά τους να αναπτύξουν δεξιότητες ζωής, κοινωνικές δεξιότητες και κατάλληλες συμπεριφορές. Πρέπει  να υποστηρίξουν τη  μοναδική προσωπικότητα του κάθε παιδιού και την υγιή ψυχοσυθναισθηματική του ανάπτυξη. Δυστυχώς,οι γονείς σήμερα δέχονται ελάχιστη ή καμία επίσημη καθοδήγηση στην ανατροφή των παιδιών, εκτός αν βρεθούν μπροστά σε μια κρίση. Συχνά, οι γονείς είτε κάνουν ότι έκαναν οι γονείς τους, ή επιλέγουν να κάνουν ακριβώς το αντίθετο, ανάλογα με την άποψή τους για την ανατροφή που λάβανε ως παιδιά.

Κάποιες φορές οι  γονείς μπορεί να νιώθουν πώς όλο αυτό είναι εξαιρετικά δύσκολο και αναζητούν την υποστήριξη ενός επαγγελματία ψυχικής υγείας για να βρουν μαζί πώς να μετατρέψουν σε ευκαιρίες τα εμπόδια που συναντάνε στο δρόμο της γονεϊκότητας.Συνήθεις προβληματισμοί των γονέων σήμερα σχετίζονται με θέματα όπως, η επιθετικότητα, φοβίες, διαζύγιο, σχολικός εκφοβισμός, μαθησιακές δυσκολίες, αναπτυξιακές διαταραχές, χαμηλή αυτοεκτίμηση, εθισμός και χρήση διαδικτύου, διατροφικές διαταραχές κλπ.

Μπορεί να χρειαστείτε συμβουλευτική καθοδήγηση αν αντιμετωπίζετε δύο ή περισσότερα από τα ακόλουθα:

    - Συνεχόμενο άγχος από τις διαφωνίες με το παιδί ή το/τη σύζυγό σας.

    - Επιλέγετε να «αποφεύγετε» το σύζυγο ή το παιδί σας ακριβώς για να αποφύγετε μια διαφωνία ή  ένα ξέσπασμα.

    - Συναισθήματα ανεπάρκειας επειδή δεν μπορείτε να ελέγξετε καταστρεπτικές συμπεριφορές του παιδιού σας.

    - Φοβάστε ότι συναισθηματικά και συμπεριφορικά προβλήματα του παιδιού σας θα ενταθούν και η κατάσταση επιδεινώνεται αντί να βελτιώνεται.

    - Νιώθετε συνεχώς αμφιβολίες για τη γονεική σας ικανότητα.

Εάν αισθάνεστε πώς δεν μπορείτε να αντεπεξέλθετε στις γονικές ευθύνες ή νιώθετε, πώς οι σχέσεις με τα παιδιά σας είναι προβληματικές είναι καιρός να αναζητήσετε συμβουλευτική υποστήρηξη για να αντιμετωπίσετε τους φόβους ή τις αμφιβολίες σας, να βελτιώσετε την επικοινωνία σας, να διαχειριστείτε αγχωτικές καταστάσεις και συγκρούσεις και να βελτιώσετε τις γονεικές σας δεξιότητες. Ο κύριος στόχος είναι να βελτιωθεί η σχέση σας με το παιδί σας και να ενισχύσετε τους οικογενειακούς δεσμούς.

Η συμβουλευτική γονέων γίνεται είτε σε ατομικό (μπορεί να συμμετέχουν και οι δύο γονείς εάν το επιθυμούν) είτε σε ομαδικο πλαίσιο. Σε ομαδικό πλαίσιο οι συναντήσεις πραγματοποιούνται μια φορά την εβδομάδα σε ομάδες των 6 ή 8 γονέων.

Το κόστος συμμετοχής στις ομάδες γονέων είναι 90 ευρώ μηνιαίως.

 

JSN Medis template designed by JoomlaShine.com